ÎN 2016, MULT MAI SĂRACI

 

american-pie

“A long long time ago
I can still remember how that music
Used to make me smile
And I knew if I had my chance
That I could make those people dance
And maybe they’d be happy for a while
But February made me shiver
With every paper I’d deliver
Bad news on the doorstep
I couldn’t take one more step
I can’t remember if I cried when I
Read about his widowed bride
But something touched me deep inside
The day the music
Died… ”

În 1971, deci acum 45 de ani, americanul Don McLean a scris “American Pie“, o piesă geniala, o capodoperă, cu nume și semnificație niciodată clar explicate. Ori poate că nici nu-i nevoie ca lucrurile geniale să primească explicații. Ele doar există. Ne uimesc sau ne încântă, ori și una, și alta. Și, în plus, e mai incitant misterul.

*        *       *

La final de 2015, pe 31 decembrie, Natalie Cole se ducea să se odihnească. Pentru totdeauna. Astfel, 2016 a avut un debut trist.

10 ianuarie  – David Bowie, super star rock, unul dintre cei mai de succes artiști din toate timpurile, pleacă. Poate către Space Oddity, să se întâlnească cu Major Tom… În rest, relativ la David Bowie, probabil că toate superlativele existente s-au epuizat.

18 ianuarie – Încetează din viață chitaristul Glenn Frey, fondator al trupei Eagles. “Hotel California”, “Take It Easy”, “Tequila Sunrise” sunt doar câteva dintre marile sale succese.

26 ianuarie – Un nume foarte popular în anii ’80, cîntărețul Black (Colin Vearncombe) (n.1962), autorul superbei piese “Wonderful life”, pleacă și el la doar 53 de ani.

28 ianuarie – Moare chitaristul trupei “Jefferson Airplane”, Paul Kantner (n.1941), unul dintre pionierii rock-ului psychedelic, simbol al festivalului de la Woodstock (1969).

4 februarieMauriceMoeWhite (n.1941), fondatorul trupei “Earth, Wind & Fire”, compozitor, interpret, producător, aranjor, câștigător al foarte multor premii Grammy, părăsește această lume.

10 martieZi care marchează dispariția lui Keith Emerson, nume sinonim cu rock-ul progresiv, membru fondator al legendarei trupe “Emerson, Lake & Palmer”.

6 aprilieMerle Ronald Haggard (n.1937), emblematic artist country american, încetează din viață.

21 aprilie – În casa sa din Paisley Park, este găsit fără suflare Prince, prințul muzicii pop, unul dintre cei mai talentați și prolifici muzicieni ai lumii dar și o personalitate dificilă, neînregimentată în sistem. Avea doar 57 de ani.

24 octombrie – Tot la doar 57 de ani moare și Pete Burns, liderul trupei “Dead or Alive”, o personalitate nonconformistă și controversată.

10 noiembrieO nouă pierdere. Poetul și cântărețul canadian Leonard Cohen (n.1934). Unul dintre puținii artiști cu un succes extraordinar și la vârsta de peste 80 de ani…

7 decembrieGreg Lake (n.1944), alt membru fondator al supertrupei “Emerson, Lake & Palmer” pierde lupta cu boala.

25 decembrie – Pentru George Michael (53 ani) a fost… The “Last Christmas”. Dăruit cu un fizic spectaculos și o voce unică, George Michael a trecut rapid de la statutul de idol la cel de star pe termen lung.

Extrapolând și parafrazând versurile din introducere, 2016 ar putea rămâne în istorie ca “The year the music died”…  Pentru că, începând din prima sa zi, în acest an, cu toții am devenit, conștient sau nu, mult mai săraci. Lumea muzicală internațională a fost zguduită de toate aceste, prea multe și importante, dispariții. Cu talentul lor, toți acești extraordinari artiști au făcut lumea noastră mai bună, mai frumoasă și mai interesantă.

This slideshow requires JavaScript.

Lista disparițiilor poate fi completată cu alte nume de mari artiști: marele regizor Ettore Scola, actorul și regizorul Franco Citti, celebrul actor Alan Rickman, Silvana Pampanini, una dintre frumusețile brune ale ecranului italian, dar și multitalentatul Dario Fo. Au plecat, de asemenea scriitorul și filozoful Umberto Eco, actorii George Kennedy, Doris Roberts, Bud Spencer, Gene Wilder, Peter Vaughan, Joseph Mascolo, Alan Thicke, Zsa Zsa Gabor, Ken Howard, Carrie Fisher și mama sa Debbie Reynolds.

Scena  românească, la rândul ei, a pierdut în 2016 artiști importanți. O listă destul de lungă: George Alexandru, Mircea Albulescu, Radu Beligan, Marin Moraru, Ioan Gyuri Pascu, Sebastian Papaiani…

Cu toții suntem muritori însă dispariția unui artist șochează, cu atât mai mult cu cât se petrece înainte de vreme.

7 comments

  1. Într-adevăr, mult mai săraci fără acești oameni minunați, care trăiau pentru a oferi bucurie celorlalți. Să-i aplaudăm, să-i apreciem, pentru că aplauzele contează, iar artiștii aceștia geniali continuă să trăiască prin arta lor.
    An Nou fericit, cu sănătate și împliniri, draga mea! 🙂

  2. Noi am rămas mai săraci fără ei, dar sper că ei s-au adunat și se bucură împreună de orice-ar fi dincolo.
    Elly, minunat gestul tău de a-i aminti pe ei, acum în zile de (încă) Sărbătoare.

  3. Inevitabil vom fi din ce în ce mai săraci atât timp cât nu vom învăța să promovăm talente și să oferim tinerei generații mediul necesar pentru a le stimula creativitatea.

  4. M-a întristat articolul, dar știi, sunt subiecte care te pun într-o stare melancolică și-ți dau teme de gândire în cel mai pozitiv mod.
    Eu nu țineam minte datele astea si nici de toti cei enumerați nu am auzit spre rușinea mea.

    Amintirea morții dă un parfum special fiecărei zile chiar daca-i grea si ziua aia. Cum e a mea, astăzi. Adică nu extraordinar de reconfortantă și de aceea e grozav să le acceptăm și pe acestea, să fim mulțumiți că Suntem aici, c-avem șanse.

Leave a comment