Efectul domino

efectul domino

Nu am mai văzut de mult la TV filmulețe în care se prezentau aranjamente cu piese de domino, unele incredibile ca mărime dar și ca spectaculozitate a dispunerii pieselor. Era fascinantă căderea pieselor, una după alta într-un șir sau, uneori, o singură micuță piesă sau un accesoriu declanșa aceeași reacție asupra a două sau mai multe șiruri simultan. Spectaculos! Ai fi stat și-ai fi tot privit, uitând de toate, uimit, în aceeași măsură, de răbdarea și de fantezia celor care construiseră din piese de domino sistemul respectiv.

Ca definiție, căderea pieselor de domino care sunt aşezate în rând este cauzată de o undă de şoc care trece prin întreg sistemul. Deși pare, construcția unui asemenea sistem nu-i ceva chiar foarte simplu, e o întreagă știință și asta căci viteza de cădere depinde de dimensiuni (înălţimea) pieselor de domino, de distanţele dintre ele dar şi de gravitaţie. Din experimentele făcute de cercetători a rezultat că viteza de cădere este maximă dacă distanţa dintre piese este egală cu două treimi din înălțimea lor.

Efectul de domino este un sistem cu reacţie în lanţ.

Aproape că uitasem de astfel de divertisment simpatic, facil. Dar, iată că, în iarna 2015, iarnă din fericire nu foarte grea, nu știu care regizor, s-a gândit să ne ofere niște filmări cu efect(e) de domino declanșat(e) simplu de bobârnacul dat doamnei Elena Udrea. Efectul declanșat e impresionant. De câteva zile toată suflarea românească a uitat de zăpadă, de facturile la gaze și energie electrică. A uitat și de terorism dar și de ceea ce se întâmplă prin Ucraina pentru că privește cu uimire filmulețele în care piesele din sistem pică. Sau par că pică.

Efectul e impresionant dar păcat că e doar regie. Udrea joacă binișor rolul piesei declanșatoare. Privind-o, am ajuns să cred că și-a ratat cariera. Putea să fie o actriță de succes…

8 comments

  1. Bună Elly! … tare bine-mi pare să te “aud” 🙂
    tot atentă la prestaţiile publicii noştri 🙂 sunt curioasă dacă-i vom afla vreodată pe păpuşari..
    te-mbrăţişez cu drag, un an frumos!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s