UNA, ALTA… CÂTEVA CONCLUZII.

writer at laptop

– După atâtea cărți apărute după câte-un hocus pocus prin lăcașurile de cultură care-au devenit pușcăriile patriei, iată cum, încă o nobilă profesie a fost târâtă într-un profund ridicol. Cea de scriitor. După ce, ani de-a rândul, în societatea românească au fost terfelite profesiile de medic și de dascal. Și care continuă să fie. Ce urmează oare?

– Nu toate zilele care poartă numărul 13 au de-a face cu superstiția aia cu ghinionul. Ba chiar dimpotrivă…

– E reconfortant și liniștitor să știm că o persoană la care ținem, cu care suntem obișnuiți, se află acolo unde o știm dintotdeauna. Dispariția, fie ea și temporară, descumpănește, întristează. Pe mine, cel puțin.

– Suntem o nație stranie, cu manifestări unice în aproape orice situație. Nu am constatat-o acum, o știam de ceva vreme. În ultimele luni au existat motive care au dat ocazia să ne desfășurăm, ca nație, plenar și multilateral în sensul ăsta. Amintesc doar niște cuvinte, ca repere: Colectiv, Paris.

Mai nou, o altă întâmplare a divizat România de Oriunde în 2 părți, în 2 părți, în două părți…și-n alte două părți.. Cam așa:

 • credincioși și atei
 • ortodocși și membri culte neoprotestante
 • români trăitori în țară și în diaspora
 • oameni cu copii și fără
 • certăreți și împăciuitori
 • cei care au luat bătaie în copilărie și cei care nu
 • realiști și idealiști
 • buni și răi (insensibili)
 • postaci și oameni de bună credință
 • români din secolul XXI și daci 😉
 • oameni de bun simț și psihologi de ocazie / entuziaști / conspiraționiști
 • vajnici patrioți și vânduți vestului
 • suflete sensibile și cățărători pe caz…

Și categorisirea asta ar putea continua mult și bine. După cum se vede, au apărut și permutări de x luate câte y. Totul dezvoltându-se hiperbolic. Suntem maeștri în dezbinare fără să facem vreun efort vizibil. Adică-i ceva natural, ceva care cred că se află în ADN-ul nostru. Dureros, dar ăștia suntem. De aceea, România dezbinată, oriunde s-ar afla ai săi români, e atât de ușor de manipulat. Se apropie campania electorală. Bate la ușă. De luat aminte.

Poate ca n-am dreptate și poate că nici nu pricep mai nimic…dar din locurile de unde-o privesc eu, așa se vede România. Divizată. Fracturată. Grav suferindă.

10 comments

 1. România e suferindă fiindcă e condusă de neocomuniști, oricum s-ar proclama ei: lucrători în Justíe, în Poliție, în Armată, politicieni de orice culoare. Și nu e de ajuns înlăturarea capilor, fiindcă cei liniile a doua și a treia sunt la fel. Din păcate, nici timpul nu lucrează pentru România. Sfârșitul biologic al acestor indivizi duce la înscăunarea altora la fel ca ei, care i-au slujit până atunci pe cei duși. E rândul lor la ciolan. De asta e bine să rămâi în Norvegia. Dar să nu faci copii, ca să ai liniște…

 2. nu doar în România este asa… „frown“-Emoticon Din pacate, peste tot în lume, se înregistreaza o stare de agitatie, de nemultumire… lumea fierbe si parca oamenii sunt din ce în ce mai rai! Acum câteva ore un vas de razboi american a intrat în apele Chinei, provocând alarma si Rusia a violat spatiul aerian al Turcie; zilele trecute televiziunea rusa a transmis în repetate rânduri un anunt calomnios în legatura cu regimul legislativ german – ambasadele au intrat în alarma; tarile Schengen au introdus contolul la granite; politicienii se cearta între ei, bursa inregistreaza pierderi spectaculoase, rubla scade vertiginos, industria chinezeasca intra în criza………. Peste tot este un haos de nedescris! Oamenii simpli sunt derutati si mai totdeauna se lasa dusi de val (sau dusi de nas!)… Din aceasta situatie nu au de câstigat decât instigatorii, rauvoitorii, extremistii… terenul este propice pentru lansarea calomniilor si propagarea terorii… Sfârsitul de an a fost agitat si iata, prima luna a noului an se încheie din ce în ce mai tulbure!

 3. auzi, mai in gluma mai in serios, eu zic sa nu te iei de puscariasi, aceste somitati cu capacitati intelectuale peste cele ale doctoranzilor :)) cu atatea personalitati capabile sa scrie lucrari stiintifice, Romania are un viitor foarte stralucit :))

 4. Ce adevărat ai scris… și eu cred că suntem bolnavi ca nație, la comun, n-ai scris tu asta dar uite, simptomele există.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s