Nu am numit în mod exagerat ziua de 17 Mai “O zi specială“. De ce, se va vedea pe mai departe.
Trebuie să spun că pentru această zi norvegienii se pregătesc un an întreg. Parada de Ziua Națională este cel mai important, înălțător și frumos eveniment ce se petrece în întreaga Norvegie, și nu doar în capitală ci în toate orașele și orășelele sale.
După ce poliția călare, apariție întotdeauna exotică dar și spectaculoasă pe străzile capitalei Oslo a deschis parada, un fluviu de oameni a început a “curge” pe Karl Johans Gate, artera cea mai importantă a capitalei și care găzduiește tradițional parada. Despre această stradă am să mai scriu curând.
Anul acesta parada s-a anunțat a fi cu totul specială, grandioasă și aparent nesfârșită, în program fiind cuprinse mult mai multe participări ca de obicei, fapt ce a stabilit startul la ora 9,00 în loc de ora 11,00. Curând aveam să constat că așa este…
Valuri de oameni de toate vârstele, reprezentanți ai unor instituții și în principal școli, peste 100, fiecare cu un program deosebit, la fel costume, au defilat cu mândrie și entuziasm prin fața noastră urmând să ajungă la Palatul regal, în fața familiei regale, aflată la balcon. Astfel am aflat și constatat ca în Norvegia se dă mare importanță formării artistice a elevilor, aproape fiecare școală având corp muzical. Copiii învață să cânte la cel puțin un instrument muzical și/sau să danseze, existând formații muzicale de tip fanfară ale școlilor. Da, fanfare cu tamburi majori fete 🙂 O reală încântare pentru privitori.
Mărturisesc, la paradă m-am îndrăgostit. De Bunad.
Costumul tradițional norvegian poartă un nume cu rezonanță oarecum ciudată pentru un vorbitor de limba română. Se numește bunad, pronunțat bünad, “u” având sonoritatea exact ca u cu umlaut (ü) din limba germană.
Dintre sutele de imagini captate, postez doar câteva pentru frumusețea acestor costume tradiționale pentru care norvegienii au un adevărat cult. Și pe care, după cum se vede, ȘTIU a le purta. Fără a părea deghizați ieftin.
O pereche de conjunctură. Da, nu vi se pare, costumele tradiționale bărbătești sunt, de regulă, cu pantaloni până sub genunchi
O doamnă într-un bunad foarte elegant, verde-albăstriu, făcându-și loc spre … alt loc 🙂
Nici smartphone-ul nu putea lipsi de la paradă…
Două prințese pe Karl Johans Gate
Multitudinea de bunade și modele e copleșitoare. Credeți-mă pe cuvânt. La fel frumusețea lor.
O pereche mixtă. Pentru că domnul nu are bunad 🙂
Plimbare relaxantă prin fața Palatului regal
Am să revin și cu alte aspecte de la Nasjonaldag – Ziua Națională a Norvegiei. Foarte curând.
Bine ai revenit! Credeam că ne-ai uitat: alt blog, altă ţară, alte iubiri. 🙂
Şi rolul tău la această sărbătoare a fost doar de spectator nevinovat? Totuşi, presupun că te-ai distrat şi tu.
Revin cand am putin timp.
Parada de Ziua Nationala e ceva aproape sacru pentru norvegieni. Daca faptul ca am mancat o inghetata mare cu cacao si vanilie se poate numi distractie, da, m-am distrat 🙂
Foarte frumos. Ma bucur mult ca oamenii astia duc traditia mai departe si stiu sa puna in evidenta tot ce au mai frumos. O zi la fel de buna ca aceea iti doresc. 🙂
Da, pentru ei aceste costume sunt foarte importante.
Multumesc pentru vizita, Cristina. Si pentru urari. 🙂
E chiar frumos! Și mă bucur că ai trăit acolo o zi specială! 🙂
Da, Mirela, Chiar o zi speciala pentru ca inca n-am terminat de povestit. Sper cat de curand sa postez continuarea. 🙂
Foarte bine că reuşeşti să te bucuri de fiecare dată! 🙂
Ti-ar fi placut mult parada, Radu. Si oricui i-ar fi placut. Unii vin din alte tari sa o vada. 🙂 Vorbesc serios.
Vreau sa te intreb care din blogurile tale va fi de acum inainte cel principal, ala cu Dragostea oarba sau asta Black and White. Ca vreau sa pun unul din blogurile tale in blogroll la blogul meu, dar nu stiu care va fi principalul de acum inainte, sau daca ai de gand ca unul sa aiba un specific si altul alt specific, sau nu esti sigura inca ? In orice caz nu te grabi sa raspunzi din cauza ca am intrebat eu acum in caz ca nu esti sigura inca, zi doar daca stii deja !
P.S. Mie imi place mai mult blogul asta, desi desigur ai multe texte valoroase plus fotografii frumoase pe blogul celalalt mai vechi, dar asa ca design parca imi place mai mult asta, plus la ala nu-mi placea titlul Dragostea oarba, ca mi se parea asa oarecum ingrijorator maladiv sanitar, adica mi se parea cam horror. Chiar de cate ori dadeam click acolo, tot nu ma obisnuisem, si inca imi sarea asa inima din piept cand vedeam titlul ala ! Trebuia mereu sa stau sa trag aer in piept vreo cateva secunde ca sa ma linistesc inainte sa incep sa pot sa fiu atent la articolul din ziua respectiva. Dar nu am indraznit sa zic pana cand nu am vazut ca ti-ai facut acest al 2lea blog.
Rudolph, ambele bloguri vor fi functionale, atat cat vor fi, deoarece nu am timp prea mult pentru ele. Poti sa pui in blogroll pe care doresti tu, adica pe acesta, daca iti place mai mult 🙂
Nu au o linie foarte clara. Scriu pe ambele despre Viata, despre oameni si despre mine, desigur. Cel de pe blogspot va fi cu mai multe imagini deoarece platforma Blogger se preteaza pentru astfel de postari. 🙂
Sa stii ca imi iubesc ambele bloguri foarte mult iar “Blind Love” are un titlu foarte potrivit pentru ceea ce este el. Crede-ma. Si bine ales deoarece datorita acelui nume cautarile din Google sunt foarte multe ceea ce nu-i de neglijat. Fara sa stiu nimic despre SEO si altele, am ales un nume foarte bun.
Iti multumesc pentru aprecieri, inseamna mult pentru mine caci stiu ca tu cand citesti ceva incerci sa patrunzi sensul acelor postari. Chiar daca nu intotdeauna suntem pe aceeasi lungime de unda si unele comentarii nastrusnice pe care le faci imi trezesc uneori un zambet…sau mai multe. 😉
Hey, salut Elly si bine ai revenit pe blog. Sper ca esti bine si ca toate iti merg ok.
Foarte interesanta parada, costumele lor traditionale sunt foarte faine. Mi-ar placea si mie intr-o zi sa vizitez Norvegia.
Te pup si-ti doresc mult succes in toate cele!
Larisa draga, sunt OK, multumesc. Ti-ar placea aceasta parada si Norvegia, in general, pentru ca tie iti plac mult calatoriile 🙂
Buna
mi-au placut foarte mult fotografiile si se vede ca e o atmosfera placuta pe care se vede ca ai expus-o foarte frumos in text.
Imi plac costumele, imi plac sarbatorile populare si cum unii oameni pastreaza traditiile in ciuda modernismului atroce
Norvegienii isi iubesc mult traditiile populare. Cred ca isi iubesc foarte mult tara. Ma bucur ca-ti place ceea ce-am postat. Merci, Anca. 🙂
O paradă frumoasă, care mi-a trezit regretul că nu știm sau nu ne învrednicim să facem și noi, românii, la fel. Costume populare frumoase avem, slavă Domnului !
Da, Zina, suntem in perfect acord caci exact asa am gandit si eu privind aceasta superba parada. Nu stiu daca ne vom trezi vreodata ca natie ca sa intelegem ca exact asa ceva ar demonstra identitatea noastra. Imi amintesc de perioada de pana la cel de-al doilea razboi mondial cand costumul popular era si la noi altfel pretuit.
Așa este, îl purtau până și reginele, în dorința de a arăta că au măcar suflet românesc. Acum ne înghesuim să arătăm că avem suflete europene, americane sau mai știu eu cum, până când ne vom pierde identitatea națională de tot.
Regina Maria, in principal, a facut cunoscut costumul popular romanesc in lume si l-a purtat cu o gratie desavarsita. Cu adevarat regala. Toata admiratia mea pentru aceasta regina dar si pentru Regina Elisabeta, printesele din acea vreme precum si doamnele din inalta societate romaneasca din perioada interbelica. Fotografia aceasta, a Reginei Maria in costum popular romanesc, e superba.

Așa cum era și ea, ca femeie și ca regină. 🙂
Am un dor nebun de duca, din pacate (pe de alta parte din fericire) nu imi permit sa calatoresc. Nu ma mai tine fizicul acum. Dar iti multumesc pentru excursia imaginara. De parca as fi fost acolo. Superbe costume, e frumos ca norvegienii tin la traditiile lor.
Numai bine, draga mea.
🙂 Tina draga, trebuie sa mai amani putin ca sa-ti astamperi acest dor de duca 🙂 Cred ca trebuie sa amani destul, pana ce veti putea face calatorii in trei 🙂 Vor fi superbe, stiu sigur.
Excursia mea va continua, tot imaginar. Am de gand sa scriu continuarea. Poate chiar azi.
Da, norvegienii tin mult la traditie, isi iubesc tara fara rezerve. Te imbratisez cu tot dragul 🙂